Linssit.net - piilolinssit netistä
Katso linssisi hintavertailu:

Kuivat silmät

Kuivat silmät
Silmien kuivuminen on yleinen vaiva, jota sopimattomien piilolinssien käyttö voi pahentaa.
Kyynelneste on silmän hyvinvoinnille tärkeä: se pitää silmän pinnan kosteana ja huuhtelee pois pölyn ja roskat. Lisäksi sen sisältämät entsyymit tuhoavat mikrobeja ja estävät niiden kasvua.

Kuivista silmistä kärsivillä kyynelnestettä ei erity tarpeeksi tai sen koostumus on normaalista poikkeava, jolloin se haihtuu liian nopeasti silmän pinnalta. Oireina voi esiintyä kirvelyä, punoitusta, roskantunnetta, kutinaa, vetistystä tai valonarkuutta.

Jopa 40 % ihmisistä kärsii silmien kuivumisesta ainakin jossain vaiheessa elämäänsä. Ikääntyvillä vaiva on yleisempi ja arviolta 75 % yli 65-vuotiaista kärsii siitä. Naiset ovat alttiimpia silmien kuivumiselle kuin miehet. Tämän arvellaan johtuvan mm. hormonaalisista tekijöistä: raskaus ja imetys, kuukautiset ja ehkäisyvalmisteiden käyttö sekä vaihdevuodet aiheuttavat heilahteluja hormonitasapainossa.

Oireita pahentaa altistuminen tupakansavulle, ilmansaasteille, pölylle ja tuulelle. Kuiva huoneilma, koneellinen ilmastointi ja päätetyöskentely lisäävät myös osaltaan silmien ärsytystä.

Sairauksista mm. allergiat, Sjögrenin oireyhtymä, nivelreuma, diabetes, kilpirauhasen vajaatoiminta ja erilaiset silmäsairaudet voivat aiheuttaa kuivasilmäisyyttä. Lisäksi jotkut lääkkeet kuivattavat silmiä ja limakalvoja.

Uudet linssit kuivuvat vähemmän

Yhdysvaltalaisen tutkimuksen mukaan 15 prosenttia piilolinssien käyttäjistä kärsii kuivista silmistä. Perinteiset pehmeät piilolinssit voivat sisältää jopa 50-70 % vettä. Ohut linssi menettää nopeasti kosteutta, jolloin sen muoto muuttuu ja se takertuu tiiviisti silmän pintaan kiinni. Käyttäjät kokevat tämän varsinkin käyttöajan pidentyessä epämiellyttävänä silmien poltteluna ja kirvelynä.

Uudet silikonipolymeeristä valmistetut piilolinssit ovat tuoneet helpotusta ongelmaan. Ne ovat pääasiassa matalavesipitoisia, jolloin ne menettävät kuivassa ympäristössä vähemmän vesipitoisuudestaan ja linssin muoto säilyy samana. Ne läpäisevät happea erinomaisesti, ja osassa on myös kuivumista ehkäisevä pintakäsittely.

Kuivien silmien hoitoon voi käyttää apteekista ja optikolta saatavia kostutustippoja. Säilöntäainetta sisältäviä tippoja ei saa käyttää yhdessä piilolinssien kanssa, koska säilöntäaineet kerääntyvät helposti linssiin. Kostutustippoja saa myös kerta-annospakkauksissa, jotka ovat säilöntäaineettomia ja käteviä pitää mukana.

Silmien kuivumista voi ehkäistä käyttämällä kotona ilmankostutinta ja ulkona aurinkolaseja, jotka suojaavat silmiä auringon lisäksi myös tuulelta ja pölyltä.

 

---
 Etusivu
---
 Linssipaketin lyhenteet
---
 Piilolinssien hoito---
 Vinkkejä meikkaukseen
---

---
 Mistä edulliset piilolinssit?
---


---
 Miksi eri linssityyppejä?
---
 Kuukausilinssit
---
 Päivä- eli kertakäyttölinssit ---
 Värilliset piilolinssit ---
 Tooriset
---
 Jatkuvakäyttöiset
---
 Moniteholinssit
---
 Pitkän vaihtovälin ---
 Linssien valmistajat---


---
 Nukuitko linssit silmissä?---
 Silmän taakse jäänyt linssi---
 Kuivat silmät
---
 Rikkoutunut piilolinssi---


---
 Riittääkö UV-suoja?
---
 Pidennä linssien kestoa
---
 Saunassa ja uidessa
---
 Linssit ja vesi
---
 Piilolinssit netistä?
---


---
 Värilliset piilarit ja tyyli
---
 Mitä silmien väri kertoo?
---
 Tee online-näkötesti
---
 Apua värisokeuteen?
---
 Leonardo da Vincin linssit
---
 Lisää artikkeleita...
---


---
 Instrumentarium, Nissen
---
 LensOn
---
 Mister Spex
---
 Lensway
---
 Netlens
---
 Yourlenses
---
 Piilarit hintatakuulla?Sivukartta | Linssit.net | Yhteydenotto